.

Naklíčená soja stále častěji nachází uplatnění mezi lidmi, kteří se věnují klíčení rostlinných semen. Největší nárůst zájmu proběhl za posledních deset let. Souvisí to pravděpodobně s přístupem k informacím alternativní léčby a stravovacího režimu v duchu Tradiční čínské medicíny.

soja

Léčebných přípravků TČM se v České republice ročně prodávají statisíce, lidé jim důvěřují a při správně diagnostikovaném problému poskytují skutečnou úlevu od problémů, a především se snaží řešit jejich příčinu. Číňané si tyto informace předávají již po několik tisíciletí a přistupují k projevům nemoci jako k varování před nevhodným chováním a životním stylem.

Soja je v asijských zemích tradiční luštěninou, která se stala i výhodným vývozním artiklem. Byla známa ale i na americkém kontinentu ještě před jeho objevením Kryštofem Kolumbem na konci 15. století. V době vrcholného baroka zásobovala v evropských přímořských oblastech lodní kuchyně jako prevence před kurdějemi soja naklíčená, samotné sojové klíčky totiž obsahují vitamínu C poměrně hodně a na dálkových plavbách napříč oceány byla soja spolu s hrachem a čočkou nesmírně ceněnou potravinou.

.

sojové klíčky

Proč je tak cenná

O luštěninách se říká, že jsou nesmírně výživné, a že spolu s obilovinou obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny, které je třeba dodávat v potravě. Zastoupí tedy i masitou stravu, přičemž obsah proteinů v soji stoupá až k 50 procentům. Spolu s velkým obsahem zdravého tuku je velmi výživným produktem. Disponuje také dostatkem vitamínů A, E, K, vitamínů skupiny B a cennými minerály a stopovými prvky, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, zinek, fosfor, síra a měď.

Jak ji klíčit

Nechat soju vzejít je snadné. Po namáčení na 12 hodin ve vodě se tekutina slije, luštěnina se ponechá pouze vlhká v klíčící misce nebo sklenici, dvakrát denně se propláchne čistou vodou a takto nechá klíčit 3 – 6 dnů. Delší klíčení se nedoporučuje, neboť se tím ztrácí cenné živiny, zejména vitamín C.

Ohodnoťte příspěvek
.