Sýkorek je na světe 45 druhů. Najdeme je v Evropě, Asii, Africe i v Severní Americe. U nás se vyskytuje 6 druhů. Nejznámější sýkorky, které známe jsou koňadra, modřinka nebo uhelníček.

Sýkorka koňadra – je největší a měří až 14 cm. Dokáže napodobit hlasy jiných druhů ptáků. Nejčastěji se vyskytuje v lesích, parcích nebo zahradách.

Sýkorka modřinka – poznáme jí díky výrazně azurově modrou čepičkou na temeni hlavy. Nejraději se zdržuje v listnatých a smíšených lesích. Zahnízdí však i v děrách zdí, hromadách dřeva a v opuštěných hnízdech větších ptáků a veverek.

Sýkorka uhelníček – malý druh s velkou černou hlavou. Hnízdí převážně v jehličnatých lesích. Také v parcích nebo zahradách s jehličnany. Dovede si nabrat do malého zobáčku i dvě semínka.

Jedna rodina sýkorek je schopna za rok ulovit, až 150 kilogramů hmyzu. Například sýkorka koňadra denně zkonzumuje tolik potravy, kolik sama váží, což je asi 17 gramů.

Mláďata sýkorek se líhnou během 1 – 3 dnů, jsou krmena oběma rodiči a hnízdo opustí za 14 – 23 dnů. Délka života u sýkorek se pohybuje mezi deseti až patnácti lety.

Sýkorky se živí převážně hmyzem, který sbírají na stromech. Pomáhají tak zahrádkářům likvidovat nepříjemný hmyz z jejich zahrad. Zimní hostina pro sýkorkya by měla obsahovat hlavně jablka, slunečnicové semínka nebo ořechy. Pozor však, aby ořechy nebyly starší jednoho roku. Bývají žluklé a škodí ptákům na játra a ledviny. Nekrmte je čerstvým pečivem a chlebem. Nejvhodnějším materiálem krmítka je dřevo, aby ptáčkům neklouzaly drápky. Krmítko by mělo být dostatečně velké a dno je potřeba opatřit ohrádkou, aby potrava zbytečně nevypadávala ven.

Sýkorky k nám v zimě přilétají nejen z Polska a Běloruska, ale také až z oblastí daleko za Moskvou, z podhůří Uralu. Některé sýkorky dávají přednost v zimních měsících teplejším krajům. Přezimují u Jadranu a v teplém podhůří Alp v Itálii a Francii.

Zimní hostina pro sýkorky
Ohodnoťte příspěvek