Mnoho z nás nepotřebuje mít v květináči kvetoucí rostlinu a raději mají rostliny zelené. Pokud patříte mezi tyto jedince, zkuste se zamyslet nad tím, jestli nelze zvolit takové rostliny, které se nám budou hodit zároveň v kuchyni. A věřte, že i bylinky, které dodají skvělou chuť Vašim pokrmům, můžou být krásné!
záhon rozmarýnu
V létě je pro tyto rostliny samozřejmě nejlepší umístění na balkonech, kde mají (pokud zrovna nemáte uzavřenou lodžii situovanou na severní stranu) dostatek světla a se zálivkou Vám občas pomůže déšť. Pokud chcete mít rostliny v bytě, nezapomeňte, že potřebují dostatek světla (ty středomořské dokonce i v zimě). Na zimu je potom třeba se seznámit se způsobem jejich přezimování. A tady si představíme pár nejrozšířenějších:

·         rozmarýn je středomořská bylina, bez které si osobně již nedokážu představit přípravu drůbežích pokrmů. Pečenému kuřecímu masu nebo krůtímu ragú dodá zajímavé aroma, stejně tak ji oceníte např. při grilování ryb. Navíc je to léčivá bylina, která podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání nebo při nízkém krevní m tlaku. Keříčky s jehlicovitými listy jsou navíc opravdu krásné.
·         tymián je další středomořskou bylinou, která se používá podobně jako rozmarýn, tedy hlavně při přípravě bílých mas (drůbeže a ryb). Navíc ji oceníte při léčbě kašle.
·         bazalka je hojně používaná v Itálii a proto si různé omáčky na těstoviny s rajčatovým základem nelze bez bazalky snad ani představit.
bazalka v truhlíku
·         šalvěj je zajímavá bylinka s šedozelenými listy a světle fialovými kvítky. Má zajímavou vůni, pro kterou se často používá při přípravě masitých pokrmů. Je také považována za vynikající léčivou rostlinu s protizánětlivými a antimykotickými účinky.
·         pažitku zná jistě každý – v květináči jistě tolik parády neudělá, dlouhé tenké listy se hodí spíše na balkon. Ale v kuchyni je nezaměnitelná a její štiplavá chuť ozvláštní polévky nebo různé přílohy (zejména brambory).

·         petržel se vyskytuje jako zelenina pěstovaná pro kořen i nať, ale pro naše účely bude vhodnější petržel naťová. Listy jsou skvělé do různých omáček a polévek, kterým dodá příjemné aroma. Celý pokrm také s nadrobno nasekanými zelenými lístky vypadá jaksi "veseleji".
máta peprná
·         máta je rostlinka, kterou využijete při přípravě osvěžujících letních nápojů, ale také jako léčivou bylinu zklidňující žaludek.
Spojte tedy příjemné s užitečným a pěstujte doma rostliny, které jsou krásné, chutné a zdravé!